Ha! Hummus!

Nou, vooruit dan maar, ik kreeg toevallig deze week weer het verzoek om mijn recept voor hummus (is het nou met een of met twee m’s?) eens door te geven. Het is hartstikke lekker, heel makkelijk, en goedkoop, de moeite waard om hier even te delen dus!

  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik kikkererwten (zo’n kleine)
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • theelepel sambal
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 1/4 theelepel komijn (djinten)
  • zout (liefst gemalen zeezout)
  • ter garnering een paar olijven en evt. wat peterselie

Knoflooktenen eerst in de keukenmachine fijnmalen. (Dit om te voorkomen dat je later te grote stukken knoflook in je saus hebt. )Blik kikkererwten laten uitlekken maar wel deel van vocht bewaren

Hou een a twee eetlepels kikkererwten apart. Doe alles in de keukenmachine (ik doe het altijd met staafmixer in zo’n kom, ook goed):

Pureren maar, ik vind het zelf het lekkerste om daarna nog wat van de bewaarde kikkererwten erdoorheen te roeren. 
Proef een beetje van de saus. Misschien moet je nog wat kruiden, olijfolie, citroensap of zout toevoegen. Als de hummus te dik is dan wat verdunnen met het bewaarde kikkererwten vocht.

p.s.:  Tahin is te verkrijgen bij Oosterse winkels en en vaak ook bij reformzaken/macrobiotische biologische dynamische enzovoorts
Kun je het nergens vinden, dan kun je tahin zelf maken met sesamzaadjes.