3 minuten mayonaise

Ik heb ooit zo’n geweldig recept voor mayonaise gevonden in een boekje dat ik ooit voor mijn verjaardag gekregen heb. Ik dacht altijd dat mayonaise een langdurig en lastig werkje was, althans, zo heb ik het vroeger ooit geleerd op school. (Jawel, ik heb een jaar vormingsklas gedaan, dat vond mijn moeder een goed idee, werd ik een goeie huisvrouw van).

Maar deze mayonaise is echt heerlijk (lekker bij verse moot zalm bijvoorbeeld) en in een paar minuten klaar. Het komt uit het boekje Kookschrift van een kookgek van Joop Braakhekke. Tijd niets meet gehoord van die man, maar dit terzijde.

Doe in een mengbeker (alle tegelijk) 1 ei (dooier moet heel zijn), aanvullen tot 100 ml met azijn, peper, zout en mosterd en 300 ml olie. Staafmixer op de bodem zetten, laten draaien, langzaam omhoog trekken en de mayonaise is klaar. Heerlijk!

Tip: waneer je het bij verse zalm eet meng er dan bijvoorbeeld verse peterselie doorheen, of kappertjes. Nóg lekkerderder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *