Eindopdracht Storing AUB

Ik heb vorige week mijn eindopdracht ingeleverd bij Storing AUB. Dat is zoals ze zelf op hun website zeggen: “een plek voor inspiratie en experiment waar toeval en blind geluk weer eens alle ruimte krijgen. Niet technische vaardigheden staan centraal (want die heb je als maker waarschijnlijk al volop of je bent bezig ze te ontwikkelen) maar de eigenheid in je werk, het creatieve proces en de zeggingskracht van je beelden.”

Ik liep al een tijdje rond met de gedachte eens te gaan onderzoeken wie ik ben en waar ik sta als kunstenaar. Als grafisch vormgever sta je altijd in dienst van je klant, maar het maakte mij nieuwsgierig wat er zou gebeuren als ik het helemaal uit mezelf moest halen. En het was me de zoektocht wel….. Het allermooiste inzicht kwam eigenlijk tijdens een van de laatste bijeenkomsten en ik sprak het hardop uit:

Sommige dingen zijn zo dichtbij dat je ze niet ziet

Bij de eindopdracht ging ik uit van het thema Insight/outside. Het idee erachter is: dat wat je laat zien aan de buitenwereld is niet altijd in overeenstemming met je binnenwereld. We laten naar buiten vaak een ander beeld zien dan dat wat we diep van binnen écht denken. Maar je buitenwereld (letterlijk je uitzicht) kan je inzicht beïnvloeden: je kijkt naar buiten en je voelt je alweer wat beter, óf je voelt je waardeloos en kan dat wat je ziet niet eens waarderen.

Ik heb geprobeerd deze werelden te visualiseren door letterlijk naar buiten te gaan en iedere keer mijn uitzicht te fotograferen, te tekenen en schilderen, en dat wat ik zoal dacht die dag letterlijk te noteren. Dit heb ik in lagen over elkaar weergegeven en er een kijkkastje van gemaakt. Maar ook ben ik er in een andere vorm zeefdrukken van gaan maken. Ik heb gemerkt dat ik iets heb aangeboord waar ik nog veel verder mee wil gaan, ik kon niet meer ophouden en ben voorlopig nog niet klaar. Dat is althans de tekst die ik naar buiten zou willen zeggen, maar wat ik diep van binnen eigenlijk denk is: zouden er mensen zijn die dit zouden willen kopen als het in een galerie hangt?

CategorieënArt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *