Ontwerp voor frisdrank

Deze keer luidde de opdracht voor school: bedenk een concept voor een frisdrank, en werk dat concept uit naar een label voor een fles en een blikje. De laatste in twee smaakvarianten. Kies daarvoor uit een van de drie gegeven namen.

De naam die ik -intuïtief- koos werd Guarana Tang. Na enig speuren ontdekte ik dat er in Zuid Amerika groepen indianen leven (de Guarani) die letterlijk verdeeld zijn over heel Zuid Amerika. Om hun strijd te ondersteunen bedacht ik dat het een goed en mooi idee zou zijn om van iedere verkochte fles een euro te storten op een fonds ten behoeve van het Guarani volk.

Ik heb een logo ontworpen dat een veertje weergeeft. Dit staat symbool voor zowel de indianen als de Macaw papegaai (symbool voor vrijheid) die in dit gebied leeft. Omdat de Macaw papegaai knalblauw en knalgeel is was het niet zo heer erg ingewikkeld om de kleuren te bedenken. 🙂

Om het logo te ondersteunen heb ik zelf een lettertype ontworpen op basis van de symbolentaal die de indianen gebruiken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van halve cirkels die mensen voorstellen. De fles zelf is tenslotte transparant om het enerzijds letterlijk en figuurlijk niet al te zwaar te laten worden (vanwege de boodschap). Je kunt door de fles heen kijken en dan lees je in het Guarani de verklaring van de rechten van de mens. Aan de fles zelf hangt naast het labeltje ook twee veertjes: een knalblauw én een knalgele.

De fles is een wat luxere uitvoering dan de frisdrank-blikjes. Maar ook deze wilde ik graag transparant maken. Ik heb me zelfs bemoeid met de kleur van de drankjes die erin zitten: blauw en geel natuurlijk 😉