Zelf pasta maken, leuk om te doen, en lekker!

Vandaag is het zondag, en de hele dag ligt voor me. Een ideale dag dus om weer eens lekker zelf pasta te maken. Het is zo simpel, zo lekker en ideaal om samen met je kind te doen, de kleintjes kunnen helpen met bolletjes deeg maken, zijn ze wat groter dan kunnen ze zelf al makkelijk van die grote pastavellen maken met behulp van de pastamachine. Ik heb vandaag met mijn dochter van 14 ontzettend veel plezier gehad in het samen koken, die hoef je niks uit te leggen, die snapt dat zo wel 😉

  • 100 gram bloem & 1 ei per persoon
  • spinazie voor 4 personen diepvries, a la creme
  • halve (rode) ui
  • bakje ricotta
  • bosje salie

Voor zelfgemaakte pasta reken ik altijd 100 gram meel en 1 ei per persoon. Denk er om dat je geen gewone bloem koopt maar de speciale bloem voor het maken van pasta. (Ik neem zelf altijd het meel waarop “pasta duro”  staat). Ik ga in dit recept uit van 400 gram bloem en 4 eieren. 4 personen dus.

Bloem & eieren in de kom, even goed roeren met een vork en dan kneden maar tot een grote bol. Verdeel de bol in 4 stukken. Uurtje laten rusten in de koelkast. Heb je geen geduld (zoals ik) dan mag je ook meteen aan de slag. Dat uurtje rusten is echt voor de fijnproevers. Ik merk het verschil echt niet.

Ondertussen kun je de vulling vast maken:

Halve (rode) ui klein gesneden even laten stoven in ruim olijfolie. Doe er voor 4 personen diepvries spinazie a la crème bij en peper & zout. Dit laat je lekker stoven terwijl je de pasta gaat maken, ondertussen steeds roeren en op het laatst roer je er een bakje ricotta doorheen.

Ik heb een tijdje terug een pastamachine gekocht bij de Hema. Die werkt prima! Maar een duurdere mag natuurlijk ook als jij daar op staat 😀 . Halveer alle bollen en sla ze een beetje plat. Pastamachine op stand 5 en haal het deeg erdoor heen: je hebt meteen al een verbazingwekkend mooi plat lapje deeg.

Als het erg kapot is, dan gewoon een paar keer dubbelvouwen en dan haal je het er nog een paar keer door. Als laatste haal je de lap met stand 8 er nog een keer doorheen. Leg deze lap op een plank of op het aanrecht. Beetje bloem er op en er onder om het niet te laten plakken.

Nu komt het deel waarbij kleine kinderen heel goed kunnen helpen: met een rondje steek je vormpjes uit het deeg. Zelf had ik met Koninginnedag een “pasteitjes-ding”  op de kop getikt (zie foto) en met de opengeklapte vorm kan je dan heel mooi rondjes uit het deeg drukken. Heb je zo’n vormpje niet dan maak je het zelf: snij dan b.v. rondjes uit of vierkantjes met een koekvormpje of een schoteltje of… kijk even om je heen waarmee dat kan.

Leg in het midden van het uitgestoken deegvel een flinke theelepel (niet teveel!) vulling en vouw het dicht met het “pasteitjes-ding” of leg er een andere helft overheen en druk de randen aan met een vork. Blijven de randen niet zo goed plakken maak die dan even een klein beetje vochtig met water.

Kook de pasta 5 tot 8 minuten (even proeven) in ruim kokend water met zout en een scheut olijfolie.

Strooi er wat (liefst verse) geraspte Parmezaanse kaas over of Pecorino en wat druppels olijfolie. Helemaal af wordt het met wat salieblaadjes die je in de olijfolie hebt gebakken. Ook heerlijk met zelfgemaakte pesto!